Beste heren van Baseline,

Wat een waanzinnige ervaring was dit. Ik heb deze week nodig gehad om alles even een plekje te geven. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat deze training mij fysiek, mentaal en emotioneel een nieuwe referentie kader gegeven heeft. Wat echt binnen kwam is jullie openheid over jullie eigen ervaringen. Na een dag vol indrukken kwam dit echt binnen en gaf het mij het vertrouwen om mijzelf ook open te stellen. Mijn mantra is altijd geweest, niet klagen maar dragen, emoties kan je wegstoppen, stress hoort erbij en opgeven is voor losers, doorgaan, doorbijten.  Zoals zoveel dingen in het leven is balans de sleutel, zonder het te weten was de balans er bij mij uit. Door deze training ben ik mijzelf ervan bewust geworden dat ik moet werken aan deze balans. Dank hiervoor.

Tijdens het kijken van het programma kamp van Koningsbruggen besloop mij regelmatig de gedachte, zou ik dit ook kunnen. Ik ben de afgelopen jaren verschillende uitdagingen aan gegaan (Ik heb veel verschillende sporten beoefend, ik heb een aantal keer de marathon van Rotterdam gelopen en verschillende kickbox wedstrijden gedaan) en toen ik geattendeerd werd op de mogelijkheid om een miniversie van kamp van Koningsbruggen te doen, heb ik niet lang hoeven nadenken. Ik ben dit avontuur aangegaan met het idee dat dit voor mij vooral een fysieke uitdaging zou gaan worden. Wat had ik het mis, tijdens de training ben ik zeker uitgedaagd op fysiek vlak, maar nog veel meer op mentaal en emotioneel vlak. Op voorhand had ik nooit kunnen dromen wat voor waardevolle lessen ik uit de training zou kunnen trekken. Ik dacht altijd, ik heb alles wel op een rijtje, met mij niks aan de hand. De afwisseling van lichamelijk keihard knallen met moment van reflectie hebben echt wat losgemaakt bij mij.  

De vrijdag na de training was niet alleen mijn lichaam leeg maar ook mijn hoofd. Ik kwam thuis in een leeg huis (mijn vriendin was die avond weg) wat mij de gelegenheid gaf om nog eens goed na te denken over wat ik allemaal had meegemaakt die dag. Met een voldaan gevoel, een leeg lichaam en een leeg hoofd ben ik naar bed gegaan (uurtje of 9:30). Deze nacht heb ik heel onrustig geslapen, om het uur werd ik wel wakker, denkende aan alle ervaringen. Rond 4:30 was ik er klaar mee en ben ik uit bed gegaan. Ik voelde dat mijn lichaam nog moe was maar in mijn hoofd was ik superscherp. Ik ben naar de huiskamer gegaan, heb een koptelefoon gepakt, rustige muziek opgezet en ben ik kleermakerszit in het midden van de kamer gaan zitten. Daar heb ik een uur met mijn ogen dicht alle ervaringen van de dag ervoor nog eens aan mij voorbij laten gaan.  

Iets waar ik mijzelf niet bewust van was voor de training is de beperkende overtuiging die ik op hele jongen leeftijd heb ontwikkeld; namelijk dat ik nooit tot last mag zijn voor anderen. Bij het invullen van de vragenlijst vooraf had ik ook moeite om antwoord te geven op de vragen die betrekking hadden op de beperkende overtuigingen die je zou hebben. Het effect van deze overtuiging is dat ik nooit om hulp vraag en alles alleen wil doen. Dit in combinatie met het missen van een stukje erkenning van belangrijke mensen in mijn naaste omgeving zorgen ervoor dat ik teveel van mijn tijd en energie besteed aan dingen en mensen die eigenlijk in de kern onbelangrijk zijn.  

De zaterdag na de training was mijn lichaam moe, maar in mijn hoofd was het kraakhelder. Het lijkt alsof de mist is opgelost, ik heb meteen de daad bij het woord gevoegd. Ik heb mijn ervaringen gedeeld met mijn vriendin, ben bij mijn ouders langsgegaan om bovenstaande te bespreken, heb mijn werkagenda gepakt een aantal wijzigingen doorgevoerd om zo meer balans te krijgen. Tijdens deze gesprekken vielen steeds meer stukjes van de puzzel op zijn plek.

Ik snap dat bewustwording de eerste stap is en dat ik nu verder moet om deze kennis ook in te bedden in mijn dagelijkse leven. Zonder deze training was ik hier nooit achter gekomen. Minder uit mijn hoofd, meer vanuit mijn hart, terug naar de juiste balans.

Nogmaals hartelijk dank voor deze waanzinnige ervaring! Ik kan het iedereen die lichamelijk gezond is aanraden om te doen!  

Met dankbaarheid en met sportieve groet,

Floris Berghout

Deel dit via: